Oedeem fysiotherapie

Dag: maandag en woensdag (alleen op afspraak)
Begeleiding: Oedeem Fysiotherapeut Bernadette Rolsma en Nathalie Kool

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht, als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een zwaar gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Oedeemtherapie kan met verschillende methoden het oedeem verminderen, progressie van het oedeem tegengaan, eventuele huidproblemen voorkomen, verbeteren van mogelijke functiestoornissen en het leren omgaan met oedeem.

Het lymfesysteem
Het lymfesysteem maakt deel uit van de totale circulatie in ons lichaam. Het lymfesysteem is onder andere verantwoordelijk voor het transport en de afvoer van vocht en grotere moleculen, zoals eiwitten, die niet door de bloedvaten opgenomen kunnen worden. Bij beschadiging van het lymfesysteem wordt de afvoer van het vocht belemmerd en hoopt het vocht zich op in ons lichaam en is er sprake van oedeem.

Naast een beschadiging van het lymfesysteem kan er een ophoping van vocht ontstaan als gevolg van een (tijdelijke) vergrote aanvoer van vocht in het weefsel. Het lymfesysteem kan dan overbelast raken en is niet langer in staat het vocht op te nemen en te vervoeren.

Verschillende soorten oedeem
Er zijn verschillende vormen van oedeem te onderscheiden. Namelijk veneus oedeem, lymfoedeem en lipoedeem, hieronder zijn deze drie vormen omschreven.

Veneus oedeem
Veneus oedeem kan ontstaan als gevolg van veneuze insufficiëntie. Dit wil zeggen dat het veneuze systeem, de aders, niet goed functioneren. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van trombose of een verzwakte vaatwand van de bloedvaten. Als gevolg hiervan verhoogd de druk in de aders en wordt er vocht en eiwitten vanuit het bloedvat in het weefsel geperst. Er is dus sprake van een (tijdelijke) vergrote aanvoer van vocht.

Lymfoedeem
Lymfoedeem kan ontstaan wanneer er sprake is van een beschadiging of een fout in de aanmaak van het lymfestelsel. De transportcapaciteit van het lymfesysteem is verminderd en het vocht kan niet effectief of voldoende vervoerd en afgevoerd worden.

Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of verworven als gevolg van een andere aandoening (secundair lymfoedeem). Bekende vormen van secundair lymfoedeem zijn het armlymfoedeem, bij vrouwen na een borstoperatie en okselklierdissectie en beenlymfoedeem na bijvoorbeeld een gynaecologische operatie. Patiënten die na een dergelijke operatie radiotherapie en/of chemotherapie ondergaan, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem.

Lipoedeem
Lipoedeem betekend letterlijk een ophoping van vocht en vet. Lipoedeem is een chronische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. In de meeste gevallen komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen en de benen. Opvallend hierbij is dat de voeten slank blijven. Bij lipoedeem is het aantal vetcellen in het weefsel te groot. Omdat er niet echt sprake is van oedeem is de term lipohypertrofie meer op zijn plaats. Door het grote aantal vetcellen kan er druk ontstaan op de bloed- en lymfevaten, waardoor er problemen kunnen ontstaan in de aanvoer en afvoer van vocht.
Daardoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem ook wel lymfo-lipoedeem genoemd. Vaak worden bij patiënten met lipoedeem andere klachten gezien zoals moeheid, pijn bij aanraking van de huid en snelle overbelasting. Vaak is men zich dit niet eens bewust.

Oedeem, wat nu?
Wanneer u last heeft van oedeem is het verstandig om u te laten behandelen door een oedeemfysiotherapeut. Neem contact op met Active Physio en maak een afspraak.

Oedeemfysiotherapie richt zich op:
 • Het verminderen van de omvang van het oedeem
 • De progressie van het oedeem tegengaan
 • Vermijden van complicaties zoals huidproblemen
 • Verbeteren van eventuele functiestoornissen
 • Het leren omgaan met oedeem
Afhankelijk van de ernst van het oedeem wordt er door de oedeem fysio therapeut een passend behandelplan opgesteld.
De behandeling kan bestaan uit de volgende onderdelen:
 • Manuele lymfdrainage
 • Compressietherapie
 • Lymftaping
 • Ademhalingsoefeningen
 • Actieve Oefentherapie
 • Therapeutische Elastische Kous
 • Zelfmanagement
Voor meer informatie over lymfoedeem kijk op: www.lymfoedeem.nl
Voor meer informatie over oedeemfysiotherapie kijk op: www.nvfl.nl

Pilates

Dag: dinsdag
Tijd: 11:45-12:45 uur
Begeleiding: Tonnie Dekker

De oefeningen van deze bewegingsles zijn op basis van de Pilates methode. Daarnaast pakken we er ook nog wat danspassen bij.

Vooraf ben je van harte welkom in het Inloophuis voor een kopje koffie of thee.

Kom een keer mee doen!

Yoga

Dag: donderdag
Tijd: 13:00 - 14:00 uur
Begeleiding: Jeannette de Jaeger en Gaby Schmidt
 
Vind je rust, scherpte en balans in yoga! Bij deze rustige vorm van yoga ontspan je al je spieren door een tijdje zonder te bewegen in een zelfde houding te blijven zitten. Omdat niet iedere houding prettig aan zal voelen, kan dit best uitdagend zijn. Door de ontspanning van je spieren werk je op de diepere lagen van je lichaam in, namelijk het bindweefsel. De energie gaat weer stromen door je lichaam en je zult soepeler worden. Yin Yoga maakt je soepeler en geeft rust in je hoofd.

Zwemmen

Dag: dinsdag
Tijd: 14:30 - 15:30 uur

Een behandeling tegen kanker heeft gevolgen voor uw lichaam en conditie. De gevolgen zijn afhankelijk van onder meer uw oorspronkelijke conditie en de zwaarte van de behandeling.

In het Spurd-Leeghwaterbad kunt u met een kleine groep lotgenoten speciale zwem-, kracht- en ontspanningsoefeningen doen om uw conditie te verbeteren en op het gewenste niveau te behouden.

Behalve de oefeningen is er ruimte voor contact met lotgenoten om ervaringen en ideeën uit te wisselen. De oefeningen, maar ook het contact met lotgenoten, kunnen u sterken in het omgaan met de nieuwe situatie.

Zwem locatie:
Spurd-Leeghwaterbad
Leeghwaterpark 1
1445 RA Purmerend

De oefeningen vinden plaats in het Doelgroepenbad in het Leeghwaterbad De watertemperatuur is 32°C. In het bad kunt u staan. Een zwemdiploma is niet verplicht.

Schoonheids-
behandeling

Dag: maandag en donderdag
Tijd: tussen 9:30 - 13:00 uur ​
Begeleiding: Schoonheidsspecialiste Erna Eeken
Erna Eeken is maandag van 9:30-13.00 uur aanwezig.

Geniet in alle rust van een heerlijke schoonheids­behandeling en persoonlijke aandacht.

Kom ontspannen of maak de dag een beetje mooier!

Massage

Dag: maandag en vrijdag
Tijd: 10:00 - 13:00 uur
Begeleiding: Masseuses  Anja van Son en Rolanda Miltenburg

Geniet van een heerlijke ontspanningsmassage. Een behandeling duurt 60 minuten.

Voetmassage

Dag: dinsdag en woensdag
Tijd: 10:00 - 13:00 uur
Begeleiding: Masseuse Veroni Smit
Voetmassage is er in de even weken op dinsdag en in de oneven weken op woensdag

Een heerlijk ontspannende voetmassage die lichamelijke klachten kan verminderen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam kan bevorderen.

Handmassage

Dag: woensdag (even weken)​
Tijd: 11:30 - 12:30 uur
Begeleiding: Petrie Groot
Petrie is er op woensdag van 11:30-12:30 uur, via een van de gastvrouwen kan een afspraak worden gemaakt. 

Heerlijk even ontspannen en een moment voor jezelf. De handmassage van Petrie Groot is echt een aanrader. Gespannen handen worden weer zacht en soepel, vermoeide handen worden weer warm.

Pedicure

Dag: dinsdag en vrijdag
Tijd: 10:00-13:00 uur
Begeleiding: Op dinsdag Wendy Jarigsma en op vrijdag Evalien Kruithof
 
Goed verzorgde voeten, dat loopt lekker.

Wil je graag je voeten laten verzorgen en even een rustig moment voor jezelf? Dat kan! Wendy Jarigsma en Evalien Kruithof verzorgen een heerlijke voetbehandeling. De pedicure behandeling wordt afgestemd op jouw wensen en behoeften en wordt afgesloten met een korte voetmassage. Je voeten zullen weer als nieuw voelen! 

Maak de stap en loop eens binnen.

Ga naar de agenda voor meer informatie

Naar agenda